woensdag 7 december 2011

Tegenkrachten, de Swissie en goud - Inveztor

Gisteren ging de S&P 500 index door steun. Naar beneden dus. Is dit een drama? Niet echt, want de S&P is nu pas negatief voor het jaar, we hebben wel erger gezien. Maar wat wel negatief is, is het technische plaatje. Beurzen van de ontwikkelde landen zakken. Op een enkele uitzondering zoals IJsland na, maar daar zijn andere redenen voor.

Wat tekenend is voor deze tijd, we constateren het al heel lang op Inveztor, is dat er geen zekerheden meer zijn. Vroeger hadden we Colijn, Beel en staatsobligaties. Mensen konden rustig gaan slapen. In de decennia daarna hadden we onroerend goed. Dat houdt aardig stand behalve daar waar het zakt, zoals in de VS. Of in Spanje.

Maar in andere landen, ook in markten binnen de VS, stijgt onroerend goed mee met het herstel van de aandelenmarkten. Denk aan recordprijzen in Parijs, Genève en aan de Côte d’Azur. En aan de almaar oplopende prijs van een Brownstone in Manhattan of een huisje met zeezicht in de Hamptons. Maar dat zijn uitgaven van financiers en industriëlen die zich scheel verdiend hebben.

Het kan ook anders. In Parijs is onroerend goed de nieuwe vluchtheuvel. Aan de Côte d’Azur hebben we het over de Hamptons van de Russen en Arabieren en in Genève dezelfde Usual Suspects plus de rijke Zwitsers. Er zijn daar maar weinig huizen te koop en er zijn veel kopers, dan krijg je dat.

Zwitserse vluchtheuvel
Dat is ook een leuk bijverschijnsel van de Zwitserse franc. De Swissie is de vluchtheuvel par excellence. Toen uw dienaar nog eenvoudig student was aan de Universiteit van Genève, kwam de Zwitserse franc in een stroomversnelling terecht. Ach, wat herinnert de dienaar zich dat nog goed. Negatieve rente kon de vluchtheuvelzoekers niet ontmoedigen. Wie zijn geld niet voor een negatief bedrag bij de bank wilde stallen, had nog een optie: een chalet kopen. Leuk, het geld vast in Swissies en tegelijk een waardevaste belegging.

Vervolgens verboden de autoriteiten de verkoop van chalets aan buitenlanders en die restrictie bestaat ook vandaag nog gedeeltelijk. We verwachten een run op chalets en nieuwe beperkingen. Want vergeet niet, daar waar bij ons de Kaninefaten, de Batavieren en de Friezen de Allochtonen haten, haten de Helveten ten eerste elkaar, zodra ze een andere in Helvetië gangbare taal spreken en vooral, zonder enige uitzondering, alle buitenlanders. Niet alleen de Allochtonen, maar ook de Superrijken.

Het Zwitserse bedrijfsleven is een collateral damage slachtoffer van de huidige crisis. Dus moeten de Zwitsers iets doen. Maar wat? Iets. Zodat het net lijkt alsof ze echt iets doen, ook al is het eigenlijk niets. Anders lijkt het net alsof ze echt niets doen.

Prangende vragen
Wie koopt er, op deze manier, nog een koekoeksklok? Hoe financeert Jort Kelder zijn volgende vakantie in Zermatt? Dit soort prangende vragen houdt ons bezig, terwijl anderen vakantie vieren. Dit soort zorgen maakt dat we keiharde jongens nodig hebben bij DNB en op het Ministerie van Financiën. Gelukkig hebben we die. Om ons te beschermen tegen de krachten uit het buitenland die het gemunt hebben op onze portemonnee. Zoals snode geitenwollensokkenmuseumhouders uit Wognum. Dat ligt immers in West-Friesland, zo horen wij uit betrouwbare bron.

Maar terug naar het land van vrije harddrugshandel, Zwitserland. Vroeger ook het land van de onbeperkte fiscale mogelijkheden. Tot Jan-Kees de Jager en zijn handlangers van de SEC daar een einde aan maakten. En waar de munt nu zo duur wordt dat buitenlanders meer kwijt zijn aan een kopje koffie bij het deponeren van hun gelden, dan aan de fiscus in hun eigen land. Of zoiets dergelijks althans, als ik het kreunen en steunen van zuinige landgenoten beluister, na een dagje Zürich.

Vandaar dat de Zwitserse Centrale Bank ook al eerder intervenieerde. Maar dat moesten ze duur betalen en het maakte niets uit. Daarom stopten ze ermee. Ze maakten daardoor vorig jaar een verliesje van CHF 19 miljard. U leest het goed. Maar houdt dit u van uw werk?

Jardshock
Misschien doet het u niets, omdat u slachtoffer bent van Jardshock. Jardshock is de opvolger van Stickershock. Zoals wanneer u een nieuwe Opel Kadett bestelt en naar het prijskaartje van de opties kijkt. Jardshock maakt mensen immuun voor miljardenverliezen. In Nederland is deze aandoening nog niet zo wijd verbreid, gezien de vreselijke ellende die onze arme premier over zich uitgestort krijgt vanwege een misverstandje in een berekening.

En dat terwijl zijn collega De Jager ongestraft mag roepen dat we risicoloze Griekse staatsschuld gaan kopen tegen 5% rendement met een 3% lening van de ECB. En dat je, als je zoiets maar vaak genoeg blijft herhalen, je bevordert wordt tot minister van financiën en mag twitteren dat je zoveel stukken mee naar huis neemt na een geslaagde vergadering in Brussel of Luxemburg.

Wij nemen het hierbij op voor Rutte. Als hij De Jager maar niet inschakelt om samen met de Zwitserse Centrale Bank iets te doen aan die stijgende Swissie, vanwege dat Zermattgebeuren dus. Dat zou een conflict zijn voor onze premier en omdat hij een integer man is gaat dat niet gebeuren en houdt hij De Jager aan de lijn. Volgend jaar gewoon met Hoi Polloi naar Mégève, tussen de bontjassen. Het leven is meedogenloos. Net zoals de financiële markten, waar we nu even naar gaan kijken.

De Swissie daalde vanochtend van een nieuw record van 1,08 franc voor een euro naar 1,11. Ze verlagen de rente. Maar die was al zo laag. De rente zakt van 0,25% – niet echt hoog vinden wij – naar “zo dicht mogelijk naar nul.” Aldus de Zwitserse Centrale Bank. Dat is dus erg laag.

Geld weggooien
Zwitsers houden, in tegenstelling tot flamboyante eurocraten, niet van geld weggooien. Nu zult u zeggen, als u een astuut waarnemer van de Zwitserse financiële scene bent, dat het daar toch iets anders ligt. Dat onze eurocraten miljarden weg laten vloeien naar de Grieken, honderden miljarden zelfs, maar dat dit niet telt omdat het niet hun geld is maar uw geld.

En dat de heer De Jager daar in de overtreffende trap aan meedeed, nog meer dan hem gevraagd werd, omdat het toch zijn geld niet is, maar uw geld. Tot hij de krant begon te lezen en doorkreeg dat die Grieken de zaak bedonderden. En dat het toen helaas te laat was. Maar dat hij niet terugschrikt voor het vervolgen van arme landgenoten die hun geld in Zwitserland stallen om het te onttrekken aan zijn grijpgrage vingers van De Erdoorheen Jager. Omdat ook dat toch ook zijn geld niet is.

Er is dus best logica te ontdekken achter zijn aanpak en daarom is hij waarschijnlijk bevorderd van eenvoudig staatssecretaris tot één van de grote Euro-financiers. Op een dag zal ook het stemvee dit doorkrijgen en dan wordt De Erdoorheen Jager onze volgende premier. Dan zult u zien dat onze mede-lidstaten zodanig verzwakt zijn dat wij middels een leninkje Frankrijk economisch kunnen overnemen, als we ook de schulden meenemen, en wie weet ook Spanje en Italië.

Goud
Nu nog even een blik op goud. Er zijn vier dingen die lopen, behalve IJsland dan natuurlijk. Daar is de valuta met veel succes 60% gedaald. De beurs stijgt daar nu fors. Eén van onze vrienden is op vakantie naar Oost-Duitsland. Goed, het is een Fries. Maar een andere mailde ons vanochtend van uit, u raadt het al, IJsland. IJsland heeft mooie natuur, gedurende een paar weken per jaar. En wat betreft beleggingen kan het daar dus vriezen en dooien. Het dooit nu. Toch zijn wij niet long IJsland, door gebrek aan visie ongetwijfeld. We zijn wel long allerlei stuff in Ethiopië, dus het is niet uit lafheid.

Maar genoeg afgedwaald. Wat ook loopt zijn schaduwvaluta, zoals de hierboven behandelde Swissie maar ook de Loonie (Canada, voor de financiële toerist), de Ozzie, de Kiwi en de NOK, die uit Noorwegen komt. En goud en zilver. Gisteren keken we of goud nou een bubbel was en we schreven dat dit ongetwijfeld zal komen, die bubbelfase, maar nu nog niet. Hoogstens is goud zo nu en dan flink overbought. Sinds eergisteren steeg goud een dikke 2%. Overbought lijkt ons nu geen onredelijke kwalificatie. Licht overbought. Vijftig dollar erbij is nog geen bubbel.

U kunt nu wel gaan handelen, wat action bias tentoonspreiden, koetjes en polletjes schrijven en wat dies meer zij, maar wat dus u wanneer de echte blow-off komt en goud in één ruk naar $2300 gaat, van $1660 vandaag? Of in meerdere rukken naar $ 5000? Dan wilt u erbij zijn en niet vanwege een kleine rotpremie verkocht hebben op de huidige koers.

Korea en Thailand kopen goud
Gisteren werd bekend dat Korea 25 ton goud heeft gekocht. Vandaag horen we dat de Centrale Bank van Thailand voor de tweede keer dit jaar goud heeft gekocht, 18,7 ton deze keer. Tegelijkertijd lezen we in de Financial Times dat goud levensgevaarlijk is omdat er zoveel kleine beleggers instappen. Maar dus ook grote. Het eerste half jaar kochten Centrale Banken meer goud dan heel vorig jaar, zo meldt het IMF, die dat maandelijks publiceren.

Dus goud zit nog niet in een bubbel maar het kan zo een dollar of 23 zakken, naar $1650. Dan zijn we terug naar een koers die we gisteren overdag zagen en die toen een weerstand was. Die weerstand is nu een steun. Zo zeggen technische analisten dat en daarom zijn ze zo populair. Omdat dit toch een stuk eenvoudiger is dan te proberen te begrijpen wat er werkelijk in de wereld gebeurt. Ook al werkt het vaak niet. Dat is minder belangrijk, al klinkt dit gek. Als we alles af zouden schaffen dat dat duiding geeft die nergens toe dient en die verifieerbaar onjuist is, dan zou de werkeloosheid keihard toenemen. En dat tegen een achtergrond van 30.000 gedwongen ontslagen bij HSBC.

Die steun van $ 1650 kan dus gemakkelijk sneuvelen, vooral omdat die koers net onder de huidige koers van $ 1673 ligt. Daaronder ligt ook weer steun rond de $ 1454 van het 200-daags gemiddelde. Wie dus vandaag instapt, kan voor hij of zij het weet $ 220 kwijt zijn.

OPM
Wat kunnen we hieruit concluderen? Dat de mensen die nu goud kopen of gekken zijn, of mensen die zo ontstellend bang zijn dat ze dit soort risico’s nemen. Centrale Bankiers, met OPM (Other People’s Money. Als u de heer De Erdoorheen Jager even twittert om te vragen wat dit precies betekent kan hij het u haarfijn uitleggen, hij doet niet anders). Of mensen zoals u zelf. Bang. Onzeker. Het vertrouwen kwijt. Geen duidelijke andere vluchtheuvels meer, behalve een uit de pan gerezen Swissie, wat schaduw valuta en dit gele metaal.

Een aandachtige lezer van mijn werk legt u onder mijn vorige blog uit dat je goud niet kan opeten. Dat klopt. Als dat wel zou was zou het veel hoger staan denk ik. En nog een andere merkt op dat gezondheid ook belangrijk is. Ook dat klopt. Maar dat goud helpt natuurlijk wel bij het betalen van de rekening van een dure specialist.

goudEuropa, Markten, VSMichael Kraland is financier, oprichter van Inveztor en beheerder van de PolderPortefeuille. Disclaimer Kraland: long goud en Zwitserse franc, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

reageer, of trackback op uw eigen website.


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten