woensdag 7 december 2011

Logeren in een monumentaal vakantiehuis

Op 10 en 11 september zetten veel historische gebouwen hun deuren wagenwijd open voor de 25e editie van Open Monumentendag. Deze staat dit jaar in het teken van herbestemming met als thema ‘Nieuw gebruik - Oud gebouw’. Sommige van die panden zijn zo mooi dat je er langer zou willen blijven. Gelukkig kan dat bij Belvilla. In het ruime aanbod van deze vakantiehuizenspecialist vind je tal van woningen met een monumentaal karakter, een voormalige functie of een boeiende geschiedenis. Je kunt logeren in een kasteel, een eeuwenoud pakhuis of in vele andere historische panden. Bij Belvilla is het iedere dag open monumentendag!

Vroeger hadden veel gebieden hoofdzakelijk een agrarische functie en werd het landschapsbeeld bepaald door boerderijen met hun akkers en weiden. Tegenwoordig hebben deze gebouwen deels hun agrarische functie verloren, maar ze vormen nu voor veel vakantiegangers juist een perfect adres. Belvilla biedt diverse eeuwenoude boerderijen en historische hoeves aan in heel Europa.

Voor een vakantie dichtbij huis reis je naar het Noord-Hollandse Middenbeemster, onderdeel van het Beemster UNESCO-gebied, waar je boerderij De Vette Os aantreft. Deze historische hoeve is te huur voor zestien of vierentwintig personen. De boerderij is vermoedelijk omstreeks 1620 gebouwd, net na de drooglegging. Het is mogelijk zelfs de oudste boerderij van Middenbeemster. De eerste bewoners waren eenvoudige mensen die hard op het land werkten om de kost te verdienen. Dit in tegenstelling tot de rijke eigenaren van diverse buitenplaatsen die ook in de regio hebben gestaan. Opvallend detail: wieken van droogleggingsmolens zijn als balken verwerkt in De Vette Os. Door de zeer hoge cultuurhistorische waarde heeft de boerderij nu de status van rijksmonument.

Na lange tijd ‘Alheidahoeve’ of ‘Alidahoeve’ te hebben geheten, heeft de boerderij de oorspronkelijke naam ‘De Vette Os’ terug. Het verhaal gaat dat de boerderij een nieuwe naam kreeg toen er een boerin kwam te wonen die nogal corpulent was. Om geen verwarring te laten ontstaan, besloot de boer zijn boerderij een andere naam te geven. Meer informatie: http://www.belvilla.nl/NL-1462-01 en http://www.belvilla.nl/NL-1462-02.

In België kun je bij Belvilla bijvoorbeeld overnachten in een beschermde kasteelhoeve. De vierkanthoeve ‘Chateau-ferme sur les Sarts’ in Ohey, provincie Namen, biedt plaats aan tien personen. Het domein is één hectare groot er is een verwarmd buitenzwembad. De omgeving biedt vele mogelijkheden voor uitstapjes in het schitterende landschap van de Condroz. Meer informatie: http://www.belvilla.nl/BE-5352-01.

Wind- en watermolens hebben in de loop der tijd hun economisch belang grotendeels verloren door de technische vooruitgang. Vele molens raakten in verval. Gelukkig is een deel van dit cultureel erfgoed gered. Sommige molens zijn nu te huur als vakantiewoning.

Een leuke bestemming voor een najaarsvakantie, dichtbij en mooi, is de Vogezen. Daar biedt Belvilla vier comfortabele appartementen aan in een pand dat ooit dienst deed als graan- en houtzaagmolen. De oude molen is grondig gerenoveerd en ligt aan een riviertje. Er is draadloos internet en de omgeving van de molen is een oase van rust waar je kunt luieren op een ligbed, de opspringende vissen observeren of een hengeltje uitwerpen. Meer informatie: huiscodes FR-70320-01, FR-70320-02, FR-70320-03 en FR-70320-04, bijvoorbeeld http://www.belvilla.nl/FR-70320-04.

Molen Ter Sleepe, in het hartje van de Vlaamse Ardennen, behoort tot het mooiste erfgoed. Deze stenen korenwindmolen uit 1795-1800 is nu te huur als vakantiewoning. Zijn naam dankt de molen aan het feit dat deze niet op volle toeren draaide. De molen is namelijk halverwege de heuvel gebouwd in plaats van op de top, waardoor de wieken niet zoveel wind pakten. De molen is prachtig gerestaureerd met de artistieke invloed van voormalig eigenaar Pépé Parolé en met behoud van het authentieke karakter. Uiteraard heb je vanuit dit bijzondere vakantiehuis mooie uitzichten, onder meer vanuit de badkamer, vijf etages hoog, onder de molenkap. Meer informatie: http://www.belvilla.nl/BE-9681-01.

Belvilla verhuurt in tal van Europese steden vakantiewoningen die deel uitmaken van het plaatselijke erfgoed. In de Spaanse cultuurstad Granada kun je het appartement Casa Morisca huren in een Moors pand uit de zestiende eeuw. Er is plaats voor twee personen en de woning ligt in een stille, historische buurt van het oude centrum, ideaal om de stad te verkennen. Meer informatie: http://www.belvilla.nl/ES-18010-03.

Een ander voorbeeld is in Venetië. In een centraal gelegen, 14e-eeuws palazzo bevindt zich het stadsappartement San Lorenzo. Het is geschikt voor vijf personen, dus bijvoorbeeld een interessant vakantieadres voor een gezin. In een paar minuutjes loop je naar het San Marcoplein of de Rialtobrug. Meer informatie: http://www.belvilla.nl/IT-30122-13.

Dit zijn slechts enkele van de vele unieke woningen van Belvilla. Het complete aanbod van ruim 20.000 vakantiewoningen in 19 Europese landen is te vinden op www.belvilla.nl.

Fotobijschrift: Belvilla biedt vele vakantiehuizen aan met een monumentaal karakter, een voormalige functie of een boeiende geschiedenis.


Trefwoorden: Cultureel erfgoed, vakantiehuizen, Open Monumentendag, boerderijen, molens, stadsappartementen


Belvilla: www.belvilla.nl
Open Monumentendag: http://www.openmonumentendag.nl

Belvilla is specialist in de online verhuur van vakantiehuizen. De reisorganisatie is marktleider in de Benelux en één van de grootste Europese spelers in de vakantiehuizenverhuur. De organisatie bestaat ruim 30 jaar en verzorgt jaarlijks voor bijna 550.000 gasten een verblijf in één van de 20.000 vakantiehuizen in 19 Europese landen. Belvilla onderscheidt zich met unieke, aantrekkelijk geprijsde vakantiehuizen op een plaats waar altijd iets te beleven is. Zoeken en boeken gaat eenvoudig op www.belvilla.nl. Belvilla is lid van de ANVR, SGR en Thuiswinkel en maakt deel uit van de holding @Leisure Group.


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten