woensdag 7 december 2011

Oisterwijk, augustus 2011 - Knoopjelos.nl

Kort na de opening van het restaurant waren we al eens te gast bij Villa Couvert in Oisterwijk. Door de talloze veranderingen die de laatste maanden hebben plaatsgevonden herkennen we het echter amper terug. Het interieur is volledig gerenoveerd, een royaal terras werd rondom het pand toegevoegd en ook de personeelsbezetting is aangepast . Zo heeft men Tom Jorna (voormalig Chalet Royal) Villa Couvertaangetrokken om naast eigenaar Maurice Loman het maitre-sommelierschap op zich te nemen. Die bewijst beide taken, zelfs al heeft hij de wijnkaart gezien de recente toetreding nog niet van een eigen handtekening kunnen voorzien, nog altijd uitstekend te beheersen.

Niemand minder dan Eric Kuster tekende voor de restyling, met een opzienbarend eindresultaat tot gevolg. Donkere tinten afgewisseld met kleurrijke gestreepte patronen, waarbij strakke belijningen worden onderbroken door luxueuze, gecapitonneerde banken en een wand vol exotische fauna van een bekwame taxidermist . Eclectisch, extravagant en toch stijlvol.

De temperatuur laat het toe op het vernieuwde terras te dineren, en dankzij brede luifels en een arsenaal warmtelampen kan deze locatie gehandhaafd worden tot aan de friandises. De keuken, die kort na binnenkomst al de vrije hand heeft gekregen in de samenstelling van het menu, steekt van wal met een uitbundig voorgerecht. Gezien de vele kleuren, smaken en structuren houden we even ons hart vast, maar de spicy tonijn met teriyaki, komkommer, meloen en kerrie levert een succesvolle combinatie op, waarbij enkel de toevoeging van aloë vera onnodig is.

Villa CouvertWerd hierbij op passende wijze een Viognier van het Amerikaanse huis Cline geschonken, als begeleider voor de volgende gang schiet de Blush Pinot Grigio van Sartori tekort. De bereiding van foie en paling met tomaat, aceto en rabarber is opnieuw uitdagend, maar de basis klopt. Een samenspel van zoet, zout en bitter, met een ondersteunend rokerig accent en gevarieerd mondgevoel. Daarbij moet gezegd worden dat zachtgegaard kwartelei naast de romigheid van de lever weinig meerwaarde heeft, en de tomaat minder prominent aanwezig mag zijn.

Chef-kok Werner Hermsen maakt hierna een jump richting degelijkheid. Niet dat er ook maar iets mis is met stevig aangezette coquille naast zalf van paprika, wilde spinazie en een weelderige Chassagne van Jean-Marc Morey. Of met de wijn-spijs bij goed op smaak gebrachte Ierse ossehaas en truffelsaus, die een 2004 Lussac St-Emilion van Chateau Lyonnat mag verwelkomen. Jammer dat het vlees net een te lange tik in de oven heeft gehad, en het garnituur van wortel, aardappel en erwt in deze een wel erg brave keuze is. Het dessert brengt de dynamiek van de voorgerechten terug, in de vorm van chocolade, rood fruit, appel en yoghurtsorbet. Luchtig, uitgebalanceerd, verteerbaar. De 12 jaar oude PX schiet er, met name door de frisse zuren van de Granny Smith, overheen, maar grote kritiek valt bij deze afsluiting niet te plaatsen.

Villa CouvertTemidden van de Oisterwijkse bossen en vennen hebben Maurice Loman en Esther van As een multifunctioneel horecabedrijf met flair neergezet, dat klaar lijkt om de vele collega’s aan De Lind van culinaire repliek te voorzien. Een trendy entourage in een ontspannen decor, waar een ervaren team snapt wat gastvrijheid is. De wijnkaart, die zeker in het hogere segment gunstig geprijsd is, kent op basis van de voorkeuren van het lokale publiek vooral bekende namen, en een uitbreiding met meer eigen identiteit kan in gastronomisch opzicht geen kwaad.

Voor de keuken geldt dat er bij de voorgerechten nog winst te behalen valt door enkele elementen te schrappen, terwijl het pièce juist een extra boost behoeft. Kennis en beheersing van smaken is er voldoende, durf om het stevig neer te zetten eveneens, er mag enkel meer lijn in komen. Dit daargelaten heeft Villa Couvert een uitstekende indruk achtergelaten, die in niets meer te vergelijken valt met de stand van zaken in de opstartfase. De 8,2 als beoordeling onderstreept dat we hier graag nogmaals aanschuiven. Of dat aan tafel of in één van de vele loungebanken zal zijn, laten we vooralsnog in het midden.

Maurice van Bussel

Villa Couvert
Vennelaan 2
5062 SR Oisterwijk (Noord-Brabant)

Meer informatie over Villa Couvert.

28 augustus
Alliance Summer Tasting | lees verder

17 september
Knoopjelos Schaaldierenproef | lees verder

26 september t/m 2 oktober
Restaurant Week | lees verder

13 oktober | Wolfslaar Restaurant
Bring-Your-Own (wine) diner | lees verder

17 november | Wolfslaar Restaurant
Bring-Your-Own (wine) diner | lees verder


Reserveer nu online

Sinds 2001 recenseert Knoopjelos de Nederlandse restaurantwereld. Objectief, kritisch en genuanceerd, als bron van informatie voor consumenten en als klankbord voor restaurants.

Twitter

Nieuwsbrief

De Coninck Wines Volg ons op Twitter

View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten