vrijdag 24 juni 2011

Nederlander eet op vakantie net als thuis

Zo’n 50% neemt eigen eten mee, om vooral de eerste dagen door te komenNederlanders houden graag vast aan hun gebruikelijke eetpatroonEenvoudige pasta- en wokmaaltijden en natuurlijk BBQ populairTerwijl Vlamingen op vakantie vooral koken voor de gezelligheid, is voor Nederlanders het kostenaspect belangrijkerVooral de vrouw kookt op vakantie (30%), in slechts 16% van de gevallen de man80% kookt tijdens verblijf in een vakantiehuisGrootste ergernis is een gebrekkig ingerichte keukenBijna  60% van de Nederlanders vindt het leuk inkopen te doen op lokale marktenEen derde van de respondenten bereidt de lokale gerechtenNederlanders die een vakantiehuis huren, blijken niet of nauwelijks van hun vaste eetpatroon af te wijken. Niet alleen is het meestal de vrouw die kookt, er wordt ook niet uitgebreider of avontuurlijker gekookt dan thuis. Dit blijkt uit een onderzoek door Belvilla onder ruim 2.800 Nederlandse en Vlaamse huurders. Nederlanders en Vlamingen koken zelf omdat het gezellig en  goedkoper is. Voor Nederlanders geldt dat laatste nog net iets sterker. Ook hebben Belgen in een vakantiehuis meer plezier in koken: Nederlanders vinden vooral het bezoeken van de lokale markten leuk.

Belvilla deed het onderzoek naar het kookgedrag van Nederlandse en Vlaamse huurders, omdat de mogelijkheid om zelf te kunnen koken voor veel mensen een reden is om een vakantiehuis te huren en geen hotel te boeken. Net als caravanbezitters houden met name Nederlanders graag vast aan hun eigen eetpatroon: gezonde, niet te ingewikkelde snel-klaar maaltijden zoals pasta of wokmaaltijden. Ook barbecueën is populair op vakantie. Bijna de helft van de ondervraagden neemt boodschappen mee van thuis, vooral om de eerste dag(en) door te komen.

Nederlanders op vakantie zijn dol op inkopen doen op lokale markten en winkels: bijna 60% vindt dat het leukste aspect aan koken op vakantie. Ongeveer een derde van de ondervraagden kookt ook wel eens een streekgerecht of probeert op vakantie nieuwe recepten uit. Opvallend is dat het – net als thuis – veelal de vrouw des huizes is die in het vakantiehuis achter het aanrecht staat: slechts 5% van de mannen die thuis nooit koken blijken de kooktaak over te nemen. Nederlandse stellen koken op vakantie in 37% van de gevallen vaker samen.

Hedwig Wassing, directeur van Belvilla: “Het onderzoek onderstreept dat koken op vakantie voor Nederlanders heel belangrijk is. Ergernis is er vooral over de vaak erg ‘basic’ keukenuitrusting van reguliere vakantiehuizen.  Wij zien dan ook dat de huizen die met goed keukengerei en goede apparatuur uitgerust zijn eerder geboekt worden. Datzelfde geldt ook voor huizen die dicht bij lokale markten liggen of waar de warme bakker op loop- of fietsafstand ligt.”

Veel huurders blijken het zeer te waarderen als er informatie te vinden is over restaurants in de buurt en de dichtstbijzijnde warme bakker. Belvilla biedt dat soort informatie dan ook meer en meer aan. Dit is enerzijds te zien op de website en anderzijds in het vakantiehuis in een speciale Belvillamap.

Ter inspiratie voor het aankomende vakantieseizoen heeft Belvilla een boekje uitgebracht: ‘Proef Belvilla’. Dit boekje staat vol met recepten uit de typische Europese Belvilla-regio’s en bijbehorende vakantietips.

Fotobijschrift
Een goed uitgeruste keuken, lokale markten in de nabijheid en de warme bakker om de hoek is voor veel Nederlanders en Vlamingen van groot belang bij de selectie van een vakantiehuis.

Belvilla is specialist in de online verhuur van vakantiehuizen. De reisorganisatie is marktleider in de Benelux en één van de grootste Europese spelers in de vakantiehuizenverhuur. De organisatie bestaat ruim 30 jaar en verzorgt jaarlijks voor bijna 550.000 gasten een verblijf in één van de 20.000 vakantiehuizen in 19 Europese landen. Belvilla onderscheidt zich met unieke, aantrekkelijk geprijsde vakantiehuizen op een plaats waar altijd iets te beleven is. Zoeken en boeken gaat eenvoudig op www.belvilla.nl. Belvilla is lid van de ANVR, SGR en Thuiswinkel en maakt deel uit van de holding @Leisure Group.


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten