woensdag 6 juli 2011

Wanneer mag uw reisbureau de prijs optrekken? - De Tijd

(netto) – Wie deze zomer op reis gaat met een touroperator mag een forse brandstoftoeslag verwachten. Bij vertrek in juli kan die meer dan 90 euro per persoon bedragen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Bij Thomas Cook varieert de toeslag per persoon per traject voor afreizen in juli van 8,64 euro voor nabije bestemmingen, tot 44,8 euro voor exotische reizen zoals Sri Lanka. Bij Jetair (en Sunjets) liggen de toeslagen iets hoger. Een familie van vier die een exotische reis gepland heeft, kan dus een factuur van een kleine 400 euro extra voorgeschoteld krijgen.

Maar hebben reisbureaus en touroperators wel het recht zulke toeslagen aan te rekenen voor reizen die al enkele maanden geleden werden geboekt?

Ja, de wet geeft hen dat recht, aldus het contactpunt van de FOD Economie. Die wet is de wet van 16 februari 1994. Die zegt dat “de in de overeenkomst vermelde prijs niet gewijzigd mag worden, behalve als die wijziging te wijten is aan een schommeling in de vervoerprijs, de taksen of de wisselkoersen”. De touroperators bepalen de hoogte van de brandstoftoeslagen ongeveer twee maanden voor de eigenlijke reis. De toeslag komt bovenop de prijs die afgesproken is bij de boeking.

Klanten kunnen zich tegen een bepaalde meerprijs wel indekken tegen de toeslagen. "Het is een kleine verzekering die vrij goed werkt", zegt Jean-Philippe Cuvelier, voorzitter van de Unie van Professionele Reisagenten (UPAV).

"Maar als u een los vliegticket boekt, is de brandstoftoeslag verplicht in de ticketprijs inbegrepen. Als u het ticket volledig betaald hebt, hoeft u later geen extra toeslagen te betalen. Dat geldt ook voor vliegtickets die u online koopt", voegt hij eraan toe.

In principe moeten die prijsschommelingen ook in het voordeel van de consument kunnen spelen. “Maar onze ervaring is dat de reisoperatoren dan minder snel zijn met het aanpassen van de prijzen”, merkt Hans De Coninck op. De Concinck maakt voor consumentenorganisatie Test-Aankoop deel uit van de algemene vergadering van de Geschillencommissie Reizen.

Het reisbureau mag de prijs evenwel niet zomaar aanpassen. Er zijn bepaalde regels die het moet respecteren. “Doet het reisbureau dat niet, dan hoeft u als consument de gevraagde toeslag niet te betalen”, verzekert De Coninck.

Die voorwaarden zijn:

In het contract moet uitdrukkelijk vermeld worden dat de prijs kan worden herzien (zowel naar boven als naar beneden).Bij het doorrekenen van de toeslag moet het reisbureau concreet aangeven hoe het die toeslag berekend heeft. De Coninck: “Het volstaat niet om de oude en de nieuwe wisselkoers mee te geven. Er moet duidelijk aangegeven worden welke onderdelen van de pakketreis duurder of goedkoper werden en hoe die prijswijziging tot stand gekomen is.”De prijswijziging mag maximaal 10 procent van de totale prijs bedragen. Is de verhoging hoger, dan mag u als consument de overeenkomst zonder vergoeding opzeggen. Natuurlijk betekent dat dan wel dat ook uw reis niet zal doorgaan. De prijswijziging moet ten minste 20 dagen voor het vertrek gemeld worden. Tijdens de 20 dagen voor het vertrek is een prijswijziging niet meer mogelijk.

Wie via een reisbureau een pakketreis op maat laat samenstellen, betaalt typisch bij het afsluiten een voorschot en het saldo ten laatste 30 dagen voor vertrek. Uw reisbureau is verplicht om u ten laatste tegen dan de nodige reisdocumenten te bezorgen. Heeft u die nog niet ontvangen, dan wacht u best met het betalen van het saldo. Natuurlijk doet u er dan wel goed aan om uw reisbureau hiervan op de hoogte te brengen en uw reisagent te informeren dat alle kosten en lasten op zijn rekening komen als daardoor de reis niet zou kunnen doorgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten