(netto/belga) – David Dehenauw, meteoroloog bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), verwacht de komende dagen weinig problemen boven België. Op voorwaarde dat er geen nieuwe explosie of activiteit is van de IJslandse vulkaan Grimsvötn zal België zaterdag en zondag gespaard blijven van een nieuwe aswolk.
De meteoroloog plaatst wel nog een kanttekening bij vrijdag. Dan worden op grotere hoogte (tot 15 kilometer hoogte) asconcentraties verwacht boven het noorden van Frankrijk en Luxemburg. "Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de ‘approach’ van vliegtuigen naar de luchthaven van Zaventem", vervolgt hij.
"Wij houden de toestand van minuut tot minuut in de gaten", zegt Koen van den Bosch, woordvoerder van Thomas Cook. "Jetair volgt de evolutie van het Europese luchtruim van zeer nabij op, niet alleen als touroperator, maar ook als luchtvaartmaatschappij", voegt woordvoerster Florence Bruyère eraan toe.
Dinsdag hing de aswolk boven Schotland en Noord-Ierland. Daardoor werden ongeveer 500 van de zowat 29.000 vluchten die in Europa waren gepland, geschrapt. De Europese Unie gaat echter, in tegenstelling tot vorig jaar, niet uit van een grootschalige sluiting van het luchtruim.
Toch moeten Europese passagiers en luchtvaartmaatschappijen zich voorbereiden op een erg moeilijke week. Dat heeft EU-commissaris voor Transport Siim Kallas aan de pers meegedeeld. "De as is anders dan vorig jaar en ook de weersomstandigheden zijn niet vergelijkbaar. Europa zal dus anders reageren, met een versterkte coördinatie tussen de nationale autoriteiten. Zij moeten uiteindelijk de beslissing nemen om hun luchtruim al dan niet te sluiten."
Bron: PlaneFinder (11u40, 25 mei 2011)
"Gelukkig plannen de internationale autoriteiten geen algemeen vliegverbod. Afhankelijk van de evolutie van de toestand, kunnen wij onze vluchten dus aanpassen en eventueel omleidingen voorzien", legt Florence Bruyère uit. "Onze klanten zullen daarvoor niets extra moeten betalen", voegt ze eraan toe.
En wat als de aswolk toch problemen veroorzaakt? "Dan zal de sector van de touroperators de eventuele extra hotelovernachtingen in het buitenland ten laste nemen en alles in het werk stellen om de klanten in de best mogelijke omstandigheden en naargelang de mogelijkheden te repatriëren", zegt Koen van den Bosch. "Dat is het voordeel van een georganiseerde sector!"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten